kasinosankarit

Kohteita 32850

Avoimet kohteet 1

Ajankohtaista

Kaupallinen sisältö | 18 + | Säännöt & ehdot voimassa

Davis Cup finaali 2016

Kroatia vs. Argentiina 25.-27.11.

Naiset ratkoivat pari viikkoa takaperin Fed Cupin voiton huippujännittävien vaiheiden jälkeen. Nyt tulee miesten ja Davis Cupin vuoro ja tähän lähdetäänkin kohtalaisen tasaisista lähtökohdista.

Argentiina päihitti kevään, kesän ja syksyn otteluissaan Puolan, Italian ja viimeksi yllättäen Iso-Britannian syyskuussa. Jopa Puola tuotti maaliskuussa odottamattoman suuria vaikeuksia Argentiinalle, mutta Italiasta voitto irtosi jo selvemmin numeroin. Puolustava mestari Iso-Britannia kaatui Juan Martin del Potron avustuksella ja erityisen hurjan taistelun jälkeen. Tuolloin del Potro päihitti Andy Murrayn viisieräisessä ottelussa, Guido Pella säväytti myös voittamalla Kyle Edmundin ja todella vaisusti yleisesti ottaen pelannut Leonardo Mayer heräsi taistelemaan ja vei neljäeräisen ottelun US Open -yllättäjä Daniel Evansia vastaan.

Kroatia on puolestaan pelaillut kaikki kolme ottelusarjaansa pidemmän kaavan mukaan, eli 3-2 -lukemin. Tämä ei tietenkään aina tarkoita sitä, että 2-2 -tilanteesta oltaisiin lähdetty ratkomaan, vaan peli on voinut olla ennen viimeistä kohtaamista myös 3-1, mutta liian helpolla Kroatia ei ole joka tapauksessa päässyt. Maat jotka Kroatia on kammennut matkalla ovat Belgia, USA ja viimeksi Ranska. Todella kova on ollut Kroatian tie vastustajien puolesta, mutta näin ilman Ivo Karlovicia pelannut Kroatia on selvittänyt tiensä finaaliin. Konkari Karlovic tekee voisiko sanoa vähemmän yllättäen paluun Davis Cup -joukkueeseen nyt finaaliin, mutta kyllä sen ymmärtää, että hän haluaa olla tässä vaiheessa auttamassa joukkuettaan ja päättämässä kautta mahdollisesti uransa suurimpaan saavutukseen.

Vaikka finaalissa esiintyvät joukkueet ovatkin pikkuisen eri maita, mitä vielä vuoden alussa saattoi odottaa, niin mitään ensikertalaisia nämä eivät tällä tasolla ole. Kroatia on voittanut Davis Cupin vuonna 2005, kun joukkueessa pelasivat vielä herrat Ivan Ljubicic ja Mario Ancic. Karlovic oli tuolloin mukana semifinaalivaiheessa, mutta ei pelannut finaaleissa.

Argentiina on puolestaan ollut häviämässä finaaleita vuosina 1981, 2006, 2008 ja 2011. del Potro oli mukana kahdella jälkimmäisellä kerralla. Vuonna 2006 Argentiina taipui silloin vielä kivikovalle Venäjälle. 2008 Espanja oli liikaa ilman polvivaivaista Rafael Nadaliakin ja 2011 juurikin Nadal pistin homman pakettiin Espanjan hyväksi.

Tällä kertaa voittajaa on hyvin vaikea ennustaa, mutta annetaan Kroatialle pieni etulyöntiasema ja sen kertoimetkin meille osoittavat noin karkeasti 1,50 – 2,60 -asettelulla. Davis Cupissa kotietu on merkittävä asia, sillä meno yleisössä on poikkeuksetta tällä tasolla todella hurjaa. Argentiinan tilannetta ei helpota yhtään se, että Atlantin takaa tuskin on kannattajia aivan hirveästi saapunut paikalle, jos ei Euroopassa asuviakaan. Tosin ne vähäisetkin antavat varmasti kaikkensa.

Alustana toimii keskinopeaksi mainostettu kova sisäkenttä. Tätä on hieman ihmetelty, sillä Kroatian eduksi oltaisiin laskettu nimenomaan se, että kenttä olisi ollut mahdollisimman nopea. Alusta oli muuten täysin selvä valinta, koska nurmi olisi ollut melkoinen tempaus, mutta massapelejäkään ei kukaan lajia seuraava tietenkään ennustanut Argentiinaa vastaan.

Joukkueiden kokoonpanot ovat Marin Cilic, Ivo Karlovic, Borna Coric, Ivan Dodig ja Argentiinalta Juan Martin del Potro, Federico Delbonis, Guido Pella, Leonardo Mayer. Muutama seikka on näiden perusteella helppoa nostaa esille: del Potron täytyy loistaa. Fed Cupissa nähtiin, että tähtipelaaja Petra Kvitova epäonnistui, mutta muut pelasivat sitäkin paremmin – näin on vaikea kuvitella Argentiinan kohdalta, vaan del Potron ei ole vara hävitä ainakaan kahta ottelua, jos edes yhtäkään. Sitten niin sanotut toisen kategorian miehet. Niissä se nopeampi alusta olisi ollut entisestään Karlovicia suosiva, mutta pidetään mielessä, että on se hänen syöttönsä millä alustalla tahansa hurja ase. Argentiinalla on kuitenkin hyviä taistelijoita ja periksi eivät anna varmastikaan tuumaakaan. Esimerkiksi Delbonis on osoittanut sen useaan kertaan. Paras viidestä -systeemi tuo joka kerta oman mausteensa mukaan. Nelinpelin osalta taas Dodig on nimi, joka on nostettava esille. Porukan selkeästi paras sillä saralla, mutta kun vierellä ei ole Marcelo Meloa, niin onhan se aivan eri juttu lähteä pelaamaan. Päinvastoin Argentiinalta Delbonis ja Pella tuntevat hyvin toisensa nelurin osalta. Jännät ovat asetelmat ja vielä jännittävämmäksi menee, mikäli del Potro klaaraa ottelunsa tai käytännössä samaa tarkoittaen Cilic joutuisi ainakin yhden kerran taipumaan.

Vajaa viikko sitten saimme nauttia Henri Kontisen kenties kaikkien aikojen suomalaisesta tennisteosta, joten tenniksen ystävien ja muidenkin on hyvä päättää kautensa Davis Cupin finaaliin, mikäli loppuvuoden pienemmät kisat eivät enää herätä mielenkiintoa. Luvassa on takuuvarmasti mieletön tunnelma ja hyviä pelejä ja jos vetoja ei ole asetettu voittajan puolesta, niin voi vielä katsoa kohtalaisen levollisin mielin, eikä tarvitse jännittää ainakaan suomalaista voittajaa!

 

Sinun täytyy kirjautua kommentoidaksesi. Kirjaudu