kasinosankarit

Kohteita 32860

Avoimet kohteet 0

Ajankohtaista

Kaupallinen sisältö | 18 + | Säännöt & ehdot voimassa

Jääkiekon Liigan ennakko 2019-2020

Jääkiekon Liigan uusi kausi 2019-2020 käynnistyy torstaina 12. syyskuuta. Liigan hallitsevana mestarina on HPK, joka kaatoi viime keväänä Liigan finaaleissa Kärpät voitoin 4-3. Uuteen Liigan kauteen lähdetään HPK:n ja Kärppien finaaleiden uusinnan kohtaamisella, joka on vuorossa ainoana 12. syyskuuta pelattavana otteluna. Heti seuraavana päivänä Liigassa pelataan kuusi ottelua. Uuteen Liigan kauteen lähdetään edellisten kausien tavoin Kärppien ollessa suurin mestarisuosikki. Suurimpina haastajina ennakkoon pidetään HIFK:ta ja Tapparaa. Jokaista uutta Liigan kautta odotetaan suurella mielenkiinnolla, eikä sesonki 2019-2020 tule tekemään poikkeusta. Luvassa on jälleen yksi erittäin kiinnostava ja viihdyttävä Liigan kausi.

Alamme käsitellä jokaisen Liigan joukkueen tulevan kauden mahdollisuuksia, vahvuuksia, heikkouksia ja merkittäviä muutoksia suhteessa keväällä päättyneeseen edelliseen kauteen. Käsittelymme alkaa suurimmasta mestariehdokkaasta Kärpistä ja päätämme arviomme ennakkoon häntäpäähän povattuihin KooKooseen, SaiPaan ja Jukureihin. Jokaisesta joukkueesta pyrimme myös nostamaan esille muutamia pelaajia, joita kannattaa seurata aidosti mielenkiinnolla. Ne voivat olla jo aiemmin kyseisessä joukkueessa olleita tai vasta nyt ryhmään liittyneitä pelaajia. Nostamme esille myös useita pointteja Liigan vedonlyönnistä.

Kärpät

Kärpät voitti viime kaudella Liigan runkosarjan ja paikka aukesi aina finaaleihin saakka. Siellä tuli kuitenkin yllättäen kakkoseksi jääminen taistossa HPK:ta vastaan. Kärpät on menestynyt kuitenkin viimeisten vuosien aikana mainiosti ja samaa odotetaan alkavalla kaudella. Kärpät on kokenut viime kauden jälkeen merkittäviä muutoksia, mutta oululaiset ovat edelleen yksi Liigan parhaista joukkueista. Viime kauden jälkeen Oulusta muualle siirtyivät muun muassa Rasmus Kupari, Aleksi Heponiemi, Teemu Kivihalme, Jani Hakanpää ja Ville Leskinen. Lisäksi esimerkiksi Oskar Osala, Veini Vehviläinen ja Nicklas Lasu eivät jatka samoissa maisemissa. Viime kauden jälkeen varsinkin NHL ja Ruotsi ovat vieneet useita tasokkaan joukkueen pelaajia.

Kärpät on saanut monien lähtijöiden tilalle useita mainioita pelaajia, sillä jatkossa Oulussa kiekkoilevat muun muassa Jesse Puljujärvi, Jakub Krejcik, Janne Pesonen ja Juho Lammikko. Muista uusista pelaajista mainitaan nimet Ludwig Byström ja Patrik Rybár. Viimeiseksi mainittu Rybár on laadukas maalivahti. Kyseessä on todennäköisesti yksi Liigan parhaista maalivahdeista. Lisäksi jo yksinään Puljujärvi on niin hyvä hankinta, että hänen johdollaan hyökkäyspelaamiseen kohdistuneet menetykset tulevat hyvin korvatuksi. Kärpät jatkaa lisäksi alkavallakin kaudella Mikko Mannerin alaisuudessa. Mannerin tiimi saa käyttöönsä jälleen joukkueen, jolla tavoitellaan vain ja ainoastaan isoa menestystä. Miehistö on taas erittäin laadukas.

Kärpät on siis jälleen vahva ehdokas menestymään hyvin. Kärpät on kokenut menetyksiä, mutta kokonaisuutena oululaisten paketti on hyvin kunnossa. Kärpät on kaikilla mittareilla Liigan parhaimmistoa ja miehistö tulee olemaan myös vieraissa vaikeasti kaadettavissa. Kärpät on toki menettänyt viime kauden jälkeen ratkaisuvoimaa, mutta sitä on myös saatu tilalle. Lisäksi alakerrassa on muutamia kysymysmerkkejä, mutta sekin on yhä tasokas. Alakerta ei ole kuitenkaan ihan niin hyvä, mitä esimerkiksi edelliset kaudet ovat mahdollistaneet. Jos joku heikkous pitää sanoa, ehkä alakerta voi olla sitä. Kärpät saalisti viime kaudella runkosarjassa lähes mainiot 140 pistettä, kun taas alkavalla kaudella odotukset ovat 25-30 pistettä laskua.

Kärppien mestaruuskertoimet

HIFK

HIFK pelasi viime kaudella jopa pääsystä finaaleihin, mutta tie vei lopulta kohti taistelua pronssisista mitaleista. Helsinkiläisten edellinen kausi oli kokonaisuutena melko onnistunut, vaikka paikka finaaleihin jäi saamatta. HIFK on kaudesta toiseen yksi Liigan suurista seuroista ja myös alkavalla kaudella Helsingissä tavoitellaan luonnollisesti korkean luokan onnistumista. Punapaidat ovat muuttuneet sitten viime kauden kyllä varsin runsaasti, mutta materiaali on pysynyt tasokkaana. Muihin maisemiin ovat siirtyneet esimerkiksi Teemu Eronen, Juhani Tyrväinen, Tommi Santala, Joonas Rask, Erik Thorell ja Sakari Salminen. Lisäksi esimerkiksi Markus Ruusu, Kyle Quincey ja paljon poissaoloista kärsinyt Joe Finley vaihtoivat maisemaa.

HIFK on napannut useita aidosti hyviä pelaajia, joita ovat esimerkiksi maalivahti Frans Tuohimaa, Rony Ahonen, Mikko Kousa, Teemu Turunen ja Jesse Saarinen. Tuohimaa pelasi viime kaudella paljon SaiPan maalilla. Kousa ja Ahonen kuuluivat kumpikin aiemmin Suomen mestaruuden voittaneeseen joukkueeseen. Tosin tuolloin toinen heistä sai pelata vain hieman. Nyt kokemusta on jo selvästi enemmän ja samoin parempia valmiuksia. Alakerrassa on muutenkin paljon kokemusta ja rutiinia. Mainittujen hankintojen ohella Helsingissä pelaavat jatkossa myös Sebastian Dyk, Jere Sallinen ja Otto Paajanen. Päävalmentaja Jarno Pikkaraisella on käytössä sellainen nippu, jolla on täysi mahdollisuus mennä peräti päätyyn asti.

HIFK on yksi niistä joukkueista, jolle on tullut edellisen kauden jälkeen jopa hieman parannusta. Helsinkiläisten materiaali on kokenut kehitystä, joten kyseessä on ansaitusti kolmen parhaan nippuun kuuluva miehistö. HIFK on helppo laskea yhdeksi mestariehdokkaaksi, mutta muutoksia on tullut sen verran reippaasti, että toki kysymysmerkkejäkin on ilmassa. Helsingissä puitteet ja resurssit saada menestystä ovat huippuluokkaa, mutta paineetkin ovat isommat kuin joissain toisissa seuroissa. HIFK jäi viime kaudella runkosarjassa hieman alle sadan pisteen, mutta ennusteet osoittavat, että nyt saatetaan mennä hyvinkin päälle 100 pisteen. Helsingissä isot odotukset ovat perusteellisia ja kyseessä onkin Kärppien suurin haastaja.

HIFK:n mestaruuskertoimet

Tappara

Tappara pelasi viime kaudella jälleen hyvin, vaikka matka ei vienyt finaaleihin saakka. Tamperelaiset olivat runkosarjassa menestyksekkäitä ja pudotuspeleissä kaadettiin Lukko, mutta sen jälkeen jouduttiin pettymään. Tapparassa uutta kautta lähestytään Jukka Rautakorven alaisuudessa. Hän jatkaa vielä tamperelaisten penkin takana. Viime kauden jälkeen Tapparasta muihin maisemiin siirtyivät Otso Rantakari, Tomas Zaborsky, Jan-Mikael Järvinen ja Matti Järvinen. Muualle menivät myös Antti Erkinjuntti ja muutama muu pelaaja, mutta mistään valtavista menetyksistä on vaikea puhua. Järvinen on toki poikkeus, mutta Tampereella pitäisi olla hyvin löydettävissä laadukkaita korvaavia pelaajia ja kantamaan vastuuta.

Tapparan uusia pelaajia ovat esimerkiksi Michael Garteig, Charles Bertrand ja Olavi Vauhkonen. Heistä ensimmäisenä mainittu Garteig saattaa hyvin kantaa paljonkin vastuuta maalivahdin hommissa, mutta lähtökohtaisesti kyseessä ei ole yksi Liigan parhaista maalivahdeista. Tampereella jatkossa pelaavat mainittujen hankintojen ohella Patrik Virta ja Tyler Morley. Ruotsissa aiemmin kiekkoillut Alexander Ytterell pelaa jatkossa niin ikään Tampereen maisemissa. Voi hyvin olla, että nuorista pelaajista esimerkiksi Patrik Puistola ja Lassi Vanhatalo saattavat napata vastuuta. Jopa konemainen Tappara on kokonaisuutena tutun valmennuksen johdolla Kärppien ja HIFK:n ohella taas vahvoja ehdokkaita saamaan hyvää menestystä.

Tapparan mestaruuskertoimet

Ilves

Ilves pelasi viime kaudella itsensä kahdeksan parhaan joukkoon, mutta puolivälierissä tuli putoaminen Kärppiä vastaan. Ilves oli viime kaudella ja on edelleen Karri Kiven komennossa. Tamperelaiset pelasivat viime kaudella hyvin ja ennusteet povaavat alkavalle kaudelle niin ikään hyvää tekemistä. Tupsukorvista muualle on siirtynyt useita pelaajia, mutta myös toiseen suuntaan on saatu laadukkaita vahvistuksia. Arttu Ruotsalaisen menetys on huono juttu, mutta hänen paluunsa on myös mahdollinen. Siitä ei ole tällä hetkellä tarkkaa tietoa. Suuria tekijöitä tai isoja avainpelaajia Ilves ei kesällä muuten menettänyt, mutta parina poimintana Juho Liuksiala, Antti Lehtonen, Riku Helenius ja muutamat muut pelaajat siirtyivät toisaalle.

Ilves on napannut kesällä riveihinsä hyviä hankintoja Robert Leinon ja Antti Saarelan johdolla. Uusia pelaajia ovat myös esimerkiksi Matias Maccelli ja alakerrassa luutiva Kalle Maalahti. Kolme ensimmäistä pelaajaa kuuluvat osaksi Ilveksen hyökkäyspäätä. Ville Kolppanen tekee paluun Ilveksen maalille. Hänestä on tamperelaisille varmasti paljon iloa. Uusista hankinnoista mainitaan vielä nimet Jasse Ikonen, Lassi Thomson ja Aleksi Elorinne, joka pelasi viimeksi Tapparassa. Voidaan kokonaisuutena sanoa, että Ilves on viime kaudesta vähän vahvistunut. Isosta muutoksesta parempaan suuntaan ei voi puhua, mutta miehistöllä on täysi mahdollisuus napata paikka heti kärjen alta. Lisäksi ryhmän ikärakenne on kehitykselle oikein hyvä.

Ilveksen mestaruuskertoimet

Lukko

Lukko pelasi itsensä viime kaudella pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle, josta paikka kahdeksan parhaan joukkoon irtosi JYPiä vastaan. Raumalaiset kärsivät puolivälierissä tappion Tapparaa vastaan, eikä kyseisessä puolivälierien ottelusarjassa keltasinisille merkattu yhtäkään voittoa. Lukon edellinen kausi oli osaltaan onnistunut ja osaltaan ehdottomasti pettymys. Alkavalle kaudelle suunnataan jälleen paljon resursseja, vaikka useampia tärkeitä pelaajia on vaihtanut maisemaa. Tarmo Reunanen ja Ville Heinola ovat ehkä alakerrasta sivussa. Jakub Krejcik siirtyi pelaamaan Kärppien vahvuuteen. Muualle menivät myös esimerkiksi Arttu Ilomäki ja Janne Keränen. Brandon DeFazion pelaa jatkossa KHL-miehistö Kunlunissa.

Lukon uusia pelaajia ovat muun muassa Pathrik Westerholm, Ponthus Westerholm, Eero Elo, Robin Press ja Lukas Klok. Esimerkiksi Westerholmin veljekset voivat olla Lukolle merkittäviä vahvistuksia. Elolla olisi potentiaalia pelata noin 40 pisteen kausi. Elo on pelannut aiemmin myös Lukossa. Justin Danforth jatkaa yhtenä Lukon tärkeänä avainpelaajana. Danforth tulee kantamaan hyökkäyspäässä jälleen isoa vastuuta. Maalivahtien osalta tilanne voi olla hieman epävarmalla pohjalla, sillä Oskari Setänen tai Lassi Lehtinen eivät omaa vielä juurikaan ehjiä Liigan kausia. Lukon alakerta on myös hieman turhan kokematon, mutta kokonaisuutena tällaisella laadukkaalla ja hyvin kyvykkäällä joukkueella tavoitellaan paikkaa heti kärjen alta.

Lukon mestaruuskertoimet

Pelicans

Pelicans selviytyi viime kaudella suoralle puolivälierien paikalle, mutta puolivälierissä matka katkesi HIFK:ta vastaan. Lahtelaiset pelasivat edellisellä kaudella Ville Niemisen alaisuudessa, eikä Niemisen asemaan päävalmentajana ole tullut alkavalle kaudelle muutosta. Pelicans pelasi viime kaudella etenkin vahvan runkosarjan ja se palkittiin komeasti sijoituksella heti kärjen alla. Viime kauden jälkeen Pelicansissa on koettu merkittäviä muutoksia, sillä muun muassa Mikko Kousa, Oliwer Kaski, Jesse Saarinen, Hynek Zohorna ja Miska Siikonen ovat vaihtaneet maisemaa. Lisäksi Jakub Skarekin ja Juho Olkinuoran lähtöjen myötä maalivahtien osasto on laitettu uusiksi. Varsinkin alakerran tärkeät lähtijät voivat jättää isoja lovia.

Pelicansiin uusina pelaajina ovat saapuneet Tomi Karhunen, Atte Tolvanen, Topi Jaakola, János Hári ja Pavel Vorobei. Jaakola on kärsinyt loukkaantumisista, mutta mies on yhä parhaimmillaan laadukasta vahvistuksen ainesta. Hári pelasi edellisellä kaudella Itävallassa. Karhusella on ainekset olla yksi Liigan parhaista maalivahdeista. Jos niin ei käy, Tolvanen pystyy kantamaan niin ikään vastuuta. Lahdessa kiekkoilevat jatkossa myös uudet herrat Jonatan Tanus, Matteo Pietroniro ja Frank Gymer. Listaan on hyvä lisätä ainakin Otto Niemisen nimi. Vaikka Pelicans on kokenut muutoksia, turkooseilla on täysin realistinen tilaisuus taistella paikasta kuuden joukossa. Ehkä isointa huolta aiheuttaa kuitenkin alakerran kestävyys.

Pelicansin mestaruuskertoimet

HPK

HPK pelasi viime kaudella upeasti menemällä aina päätyyn saakka. Hämeenlinnassa on tehty pidemmän aikaa mainiota työtä ja viime keväällä siitä saatiin paras mahdollinen palkinto. HPK:n Suomen mestaruus oli kaikilla mittareilla suuri yllätys, mutta toisaalta päävalmentaja Antti Pennasen johdolla lähes mahdottomasta onnistuttiin tekemään mahdollinen. HPK oli myös finaaleissa merkittävä altavastaaja, sillä Kärpät oli kuitenkin myös hallitseva Suomen mestari, mutta niin vain hämeenlinnalaiset nappasivat Suomen mestaruuden voitoin 4-3. HPK on menettänyt viime kauden jälkeen tärkeitä pelaajia, mutta runko on pysynyt muuten kyllä kasassa. Esimerkiksi Emil Larmi, Jesper Lindgren, Teemu Turunen, Eetu Tuulola ja Otto Paajanen lähtivät muualle.

HPK on saanut kesän aikana riveihinsä Joona Voutilaisen, Elmeri Erosen, Cody Kunykin ja Tommi Tikan. Hämeenlinnassa kiekkoilevat jatkossa myös useammat nuoret tulevaisuuden lupaukset, jotka saavat hyvän mahdollisuuden ottaa urallaan seuraavan askeleen. Voutilaisen ohella HPK:n maalivahteina toimivat Antti Karjalainen ja Rasmus Reijola. Voutilaisen kehitys on ollut hieman paikoillaan. Uusista hankinnoista Eronen on alakertaan mainio lisäys. Kunyk pelasi viimeksi hyvin SaiPassa, kun taas Tikka kiekkoili viimeksi Sportissa. HPK:n päänahka on alkavalla kaudella haluttua tavaraa. Hämeenlinnassa pelataan myös juhlavuotta. HPK on kokenut silti sen verran heikennystä, että realistiset sijoitukset ovat lähellä sijoja viidestä seitsemään.

HPK:n mestaruuskertoimet

JYP

JYPin edellinen kausi oli kokonaisuutena selvä pettymys, sillä jyväskyläläiset eivät päässeet pelaamaan oikeastaan missään vaiheessa materiaalinsa edellyttämällä tasolla. JYP ei ole kokenut kesän aikana merkittäviä muutoksia, sillä Eric Perrinin uran loppua lukuun ottamatta lähes kaikki tärkeät pelaajat ovat jääneet Jyväskylään. Alakerrasta poistui kuitenkin Jake Newtonin ja Nolan Yonkmanin kaltaisia kokeneita pelaajia. Alkavaa kautta lähestytään uuden käskijän alaisuudessa, sillä Pekka Tirkkonen on saapunut päävalmentajan paikalle. Tirkkonen on valmentanut aikaisemmin Liigassa SaiPaa. JYPin runko kun on pysynyt viime kauden jälkeen hyvin kasassa, uudesta kaudesta on odotettavissa kaikilla tavoilla kehitystä.

JYPin uudet pelaajat eivät ole pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta mitään isoja vahvistuksia, mutta kuten jo todettu, sellaisiin ei ole ollut välttämättä edes tarvetta. Uusista pelaajista JYP on hankkinut Riku Heleniuksen, Markus Ruusun, Miska Siikosen ja muutaman vähemmän peliaikaa saavan nuorukaisen. Siikonen on uusista hankinnoista kiinnostavin pelaaja, sillä Lahdessa pelannut Siikonen voi olla hyvinkin kyvykäs vahvistus. Kokeneista ja monille tutuista pelaajista esimerkiksi Jarkko Immonen, Juha-Pekka Hytönen ja Jani Tuppurainen jatkavat jyväskyläläisten paidassa. Immonen on yhä yksi Liigan parhaista keskushyökkääjistä. Osaamista ja laatua JYPillä kyllä on, mutta viime kaudesta monen tekijän tulee muuttua.

JYPin mestaruuskertoimet

TPS

TPS pelasi edellisellä kaudella itsensä suoralle puolivälierien paikalle, mutta siellä matka tuli päätökseen tulevaa Suomen mestaria HPK:ta vastaan. Turkulaiset keräsivät runkosarjassa pisteitä neljänneksi eniten ja se tarkoitti yli 100 pisteen saavuttamista. TPS pelasi viime kaudella Kalle Kaskisen johdolla ja samalla kaavalla jatketaan myös alkavalla kaudella. Viime kauden jälkeen TPS:stä muualle ovat siirtyneet tärkeät Lucas Ekeståhl-Jonsson, Elmeri Eronen, Ilkka Heikkinen, Kaapo Kakko, Petrus Palmu ja Oula Palve. Menetykset ovat merkittäviä. Muista siirtyneistä pelaajista mainitaan nimet Otto Nieminen, Oskari Siiki ja Henrik Haukeland. Monella osa-alueella on tullut muutoksia, mutta mistään heikosta nipusta ei voi puhua.

TPS:n uudet pelaajat ovat muun muassa Henrik Larsson, varauksella Tony Sund, Anton Holm, Filip Windlert ja Petteri Wirtanen. Mustavalkoisiin ovat siirtyneet myös herrat Topi Nättinen ja Julius Pohjanoksa, joka on kylläkin vasta urallaan kehittyvä nuori maalivahti. Sund teki sopimuksen TPS:n kanssa, mutta hän pelannee NHL:ssä. TPS:ltä löytyy hyökkäyspäästä paljon ratkaisuvoimaa ja laatua, sillä kokoonpanossa on Zach Budishin, Simon Suorannan ja Ilari Filppulan kaltaisia hyökkääjiä. Lauri Korpikoski on terveenä laadukas lisäys ajatellen hyökkäyspäätä, mutta mies on kärsinyt terveysmurheista. Uusista hyökkäyspään hankinnoista voi olla paljon iloa, sillä vaikkapa Holmille, Wirtaselle ja Nättiselle kaavaillaan noin 30 pinnaa.

TPS:n mestaruuskertoimet

KalPa

KalPan edellinen kausi oli vaikea, sillä keltamustat eivät selvittäneet tietään pudotuspeleihin. KalPan edellinen kausi oli monellakin tavalla haastava, sillä esimerkiksi loukkaantumisia oli pitkin kautta jo turhankin kovalla kädellä. Kuopiossa mentiin vielä viime kaudella Sami Kapasen alaisuudessa, mutta uutta kautta lähestytään Tommi Miettisen johdolla. KalPa palaa tietyllä tavalla juurilleen, kun Miettinen toimii ensimmäistä kertaa miehistön päävalmentajana. Miettinen saa käsiinsä nipun, jossa on tapahtunut heikennystä. Muihin maisemiin ovat lähteneet muun muassa Eetu Luostarinen, Aleksandre Texier, Frank Gymer, Otto Leskinen ja Jaakko Rissanen. Muualle menivät myös maalivahti Denis Godla ja Toni Hyvärinen.

KalPa on hankkinut lähtijöiden vastapainoksi esimerkiksi Janne Keräsen, Miikka Pitkäsen, Matti Järvisen ja Eero Kilpeläisen. Viime kaudella KalPan maalivahtien pelaaminen ei jättänyt itsestään hyvää kuvaa, mutta Kilpeläisen johdolla maalivahtien osasto tuskin on alkavalla kaudella heikko. On kuitenkin epäselvää, pystyykö Kilpeläinen pelaamaan samalla tasolla mitä hän esitti joitakin vuosia sitten. Viime kaudella Ruotsissa otteluita kertyi alle 20 kappaletta. KalPassa vastuuta on tarjolla paljon enemmän, ja vaikka viime kauden jälkeen heikennystä on ryhmälle tapahtunut, lähtijöitä on paikattu hyvillä pelaajilla. Esimerkiksi Pitkänen ja Järvinen ovat mieluisia vahvistuksia. Keränenkin on varmasti pelaaja, jolta voi odottaa tulosta.

KalPan asetelmat sisältävät monia kysymysmerkkejä, sillä kyseessä on yksi Liigan vaikeimmin ennustettavista joukkueista. KalPassa on paljon potentiaalia ja paljon kykyjä, mutta keskimääräistä ehkä enemmän epävarmoja tekijöitä. KalPalla paikka pudotuspeleissä on tauon jälkeen täysin realistinen tavoite, mutta ei olisi merkittävä yllätys, jos luvassa olisi viime kauden tavoin vaikeita aikoja. Toisaalta jos parhaimmillaan mainio Kilpeläinen pystyy ottamaan isoa vastuuta, hänen johdollaan keltamustille voi povata myös selvästi positiivisempia aikoja. Kilpeläisen ei kuitenkaan tarvitse kantaa yksin koko vastuuta, sillä KooKoossa viimeiset kolme kautta kiekkoillut Samu Perhonen tulee saamaan myös vastuuta.

KalPan mestaruuskertoimet

Sport

Sport oli viime kaudella lähellä paikkaa pudotuspeleissä, mutta lopulta JYP nappasi viimeisen paikan pudotuspeleihin vain pisteen erolla. Vaikka viime kaudella paikka pudotuspeleissä jäi harmittavan pienestä kiinni, kaudessa oli paljon hyviä asioita. Sportissa jatketaan Ari-Pekka Pajuluoman alaisuudessa, joka saa käyttöönsä nipun, jossa on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Viime kauden jälkeen Sportista muualle ovat siirtyneet esimerkiksi Tony Sund, Joel Kiviranta, Olavi Vauhkonen ja Tommi Tikka. Muista lähtijöistä mainitaan nimet Tomi Körkkö ja Sami Aittokallio. Selviä muutoksia on tapahtunut oikeastaan kaikilla muilla osa-alueilla paitsi valmennuksessa. Tärkeitä luottopelaajia on kuitenkin pysynyt vaasalaisten vahvuudessa.

Sport on napannut itselleen uusista pelaajista Turo Asplundin, Steven Seigon, Chris DeSousan ja Antti Erkinjuntin kaltaisia nimiä. Vaasalaiset hankkivat myös muun muassa Samu Markkulan, Aaro Vidgrenin ja Kristian Tuohilammen. Yksi Sportin kiinnostavimmista pelaajista on viime kaudella Hermeksessä mainiosti esiintynyt Markkula, joka pääsee pelaamaan ensimmäistä kertaa kunnolla Liigan ympyröissä. Sportin tolppien välissä jatkaa Mika Järvinen ja uutena hankintana Stefan Steen, joka pelasi viime kaudella Ruotsissa. Järvinen on jälleen yksi Sportin tärkeistä luottopelaajista. Steen on Ruotsin mestari, mutta tasaisuutta saisi olla silti lisää. Uusista hankinnoista alakerran Seigo on pelannut Liigaa TPS:ssä ja Lukossa.

Sport on viime kaudesta hieman heikentynyt, mutta merkittävää laskua ei ole tapahtunut. Sportilla on taas täysin realistinen mahdollisuus taistella pääsystä pudotuspeleihin, mutta eturintamassa tärkeiden lähtijöiden paikkaajaksi hankittujen korvaajien tulee onnistua hyvin. Vaikka muutoksia on tapahtunut, Sportilta pitäisi löytyä pudotuspelejä ajatellen tarpeeksi laatua ja leveyttä. Ehkä suurimmat epävarmuudet löytyvät Sportin alakerran pelaajista, joiden köykäisyys voi muodostua huoleksi. Hyökkäyspää on ennakkoon alakertaa parempi. Alakertaan on tullut muutamia uusia hankintoja, ja vaikka suurin osa puolustajista on lähtökohdiltaan peruspakin tyyppisiä, esimerkiksi Niklas Nevalainen voi ottaa alakerrassa isompaa vastuuta.

Sportin mestaruuskertoimet

Ässät

Ässien edellinen kausi oli täydellinen pannukakku, sillä porilaiset jäivät runkosarjassa viimeiseksi. Viime kauden jälkeen suunta voi olla vain kohti parempaa, sillä edellisestä sesongista hyvät asiat jäivät hyvin vähäisiksi. Alkavalle kaudelle lähdetään Ari-Pekka Selinin alaisuudessa, joka ottaa vastuun päävalmentajan tehtävistä. Selin tuo penkin taakse ennen kaikkea lisää uskottavuutta. Selin on Ässien uudeksi päävalmentajaksi todennäköisesti erinomainen henkilö. Kesän aikana Ässät ei ole kokenut merkittäviä heikennyksiä, sillä jo kesken viime kauden monet parhaat pelaajat vaihtoivat maisemaa. Heitä olivat muun muassa Jarno Kärki ja Sakari Salminen. Uuteen kauteen lähdetään nipulla, jolla paikka pudotuspeleissä on otettavissa. Yhtä lailla on tärkeää, että Porissa palataan onnistumisten pariin ja tuodaan iloisia asioita.

Ässien uusista hankinnoista mainitaan nimet Tylor ja Tyson Spink, jotka voivat olla hyvinkin laadukkaita Liigan tasolle soveltuvia pelaajia. Molemmat uudet hankinnat ovat ehtineet näyttää taitojaan harjoitusotteluiden parissa. Kummallakin pelaajalla on realistinen mahdollisuus saalistaa noin 30 pisteen sesonki. Uutena hankintana kiekkoilee myös Pelicansista saapunut Niko Kivelä. Maalivahdeista uutena pelaajana Ässien paidan pukee ylleen Daniil Tarasov, joka voi olla jopa yksi Liigan parhaista maalivahdeista. Tarasovilla potentiaalia on aidosti erittäin korkealle. Maalivahtien tilanne Sami Aittokallion kanssa pitäisi olla kunnossa. Uusista hankinnoista mainitaan vielä alakerran nimet Jakob Stenqvist ja Simon Åkerström.

Ässien edellinen kausi tulee jäämään menneen talven lumeksi, mutta samalla paineet palata menestyksen pariin voivat olla normaalia suuremmat. Ässien materiaalilla ja Selinin alaisuudessa tuskin taistellaan sijoituksista kuuden parhaan joukossa, mutta sijat seitsemästä kymmeneen ovat hyvinkin saatavilla. Ässien materiaali voisi olla monessakin kohdassa leveämpi, mutta kuten jo todettu, maalivahtien laadukkuuden pitäisi olla kunnossa ja uusista hankinnoista voi tulla paljonkin iloa. Alakerrassa varsinkin Tommi Taimi ja Jyri Marttinen ovat niin sanotusti varmaa laatua, mutta toisella on ikääkin. Tietyt huippupelaajat loistavat myös kokonaisuutena poissaolollaan. Liikkeelle lähdetään silti siitä, että viime kaudesta moni asia muuttuu.

Ässien mestaruuskertoimet

KooKoo

KooKoolla on käynnistymässä viides kausi putkeen Liigaa ja vielä ensimmäinen kerta pudotuspeleissä on kokematta. KooKoo lähtee alkavaan kauteen Jussi Ahokkaan alaisuudessa, joka on toiminut viimeksi Suomen alle 20-vuotiaiden päävalmentajan tehtävissä. Kouvolalaisten kokoonpanossa on tapahtunut sitten viime kauden merkittäviä muutoksia, mutta nuoren ja erittäin yllätysvalmiin ryhmän kyvyt voivat riittää realistisesti taisteluun pääsystä pudotuspeleihin. Kesken viime kauden tärkeitä pelaajia ei kaupattu muihin seuroihin. Viime kauden jälkeen oranssimustista muualle siirtyivät muun muassa Malte Strömwall, Toni Kähkönen ja Miikka Pitkänen. Muitakin lähtijöitä toki oli, mutta mainittu kolmikko on heistä merkittävintä osastoa.

KooKoossa uusista pelaajista jatkossa kiekkoilevat Trevor Mingoia, Kyle Platzer, Matt Caito ja Oskari Manninen. Kouvolaan siirtyivät myös esimerkiksi Samuel Bucek ja maalivahti Henrik Haukeland. KooKoo menetti viime kauden jälkeen runsaasti hyökkäysvoimaa, mutta Mingolan johdolla tilalle on tullut aidosti hyviä pelaajia. SHL:ssä viime kaudella esiintyneellä Mingolalla olisi kykyjä suunnilleen 30 pisteen kauteen. Uusi hankinta Vilmos Gallo pelasi viime kaudella niin ikään Ruotsissa. Siellä hän teki viime kaudella 18 pistettä. Lisäksi esimerkiksi maalivahti Haukeland voi olla tolppien väliin laadukas vahvistus, mutta loukkaantumiset ovat olleet aiemmin riesana. Voi silti sanoa, että tärkeitä lähtijöitä on paikattu varsin hyvin.

KooKoo on viime kaudesta hieman heikentynyt, mutta Ahokkaan johdolla paikka pudotuspeleissä on täysin mahdollinen. Ahokkaan näytöt nuorten parista ovat hyvät, mutta nyt tulosta lähdetään hakemaan ensimmäistä kertaa miesten sarjasta. Mikko Heiskanen jatkaa yhtenä KooKoon valmentajana, ja vaikka viime kaudella Heiskanen ei saanut käännettyä kurssia, seuralle tuttu valmentaja on hyvä juttu. Maalivahtien valmennuksesta vastaa Kari Lehtonen, joka oli voittamassa keväällä Leijonien kanssa MM-kultaa. KooKoon ennuste pisteissä on hyvin edellisen kauden tasoa. Uudet ulkomailta tulleet hankinnat voivat olla parhaimmillaan Strömwallin kaltaisia pelaajia, mutta osaan heistä liittyy myös selviä kysymysmerkkejä.

KooKoon mestaruuskertoimet

SaiPa

SaiPa pelasi viimeksi oman juhlakautensa, mikä päättyi sijoitukseen pudotuspeleissä. Siinä mielessä tuloksellisesti lappeenrantalaisten kaudessa oli paljon hyvää, vaikka pudotuspeleissä menestys jäi vähäiseksi. Putoaminen tapahtui heti alussa. Viime kaudella SaiPaa valmensi Tero Lehterä, eikä alkavalle kaudelle valmennukseen ole tullut merkittäviä muutoksia. Lehterän johdolla on jo aiemmin voitu huomata, miten monet nuoret pelaajat saavat hyvät edellytykset ottaa uusia askeleita. SaiPa on kokenut kuitenkin viime kauden jälkeen heikennystä, joten ennusteet eivät lupaa hyvää. Tarjolla on sen sijaan paljon vastuuta. Viime kauden jälkeen muualle siirtyivät esimerkiksi Tyler Morley, Cody Kunyk, Ahti Oksanen ja Frans Tuohimaa.

SaiPa on monien lähtijöiden vastapainoksi onnistunut nappaamaan myös useita aidosti hyviä pelaajia. Jatkossa Lappeenrannassa kiekkoilevat muun muassa hyökkäyspään Teemu Ramstedt, Tomas Zaborsky ja John Persson. Muista hankinnoista mainitaan nimet Mario Grman ja Simo-Pekka Riikola. SaiPan maalivahtien osasto nojaa Niclas Westerholmiin ja Karolus Kaarlehtoon. SaiPalla on ollut aikaisemmilla kausilla laadukas tilanne juuri maalivahtien kohdalla, mutta nyt liikkeellä ollaan melko kokemattomalla kaksikolla. Westerholm tulee kantamaan suurinta vastuuta. Ykköstorjujana ensimmäinen kausi miesten sarjoissa on vielä pelaamatta, kun taas Kaarlolehto on pelannut aikaisemmilla kausilla lähinnä Mestiksessä.

SaiPalla on kokoonpanossaan Ramstedtin ja Zaborskyn kaltaisia edelleen kovan luokan pelaajia, mutta materiaali kaipaisi auttamatta parannusta. SaiPassa monet nuoret pelaajat saavat jälleen hyvän mahdollisuuden ottaa urallaan seuraavia askeleita, mutta Ramstedtin ja Zaborskyn johdolla vaaditaan paljon onnistumisia, jotta pudotuspeleihin voisi olla asiaa. Materiaali ei ole sellainen, että pelkästään yksittäiset parhaat pelaajat kääntäisivät pelejä omalle ryhmälle. Lisäksi viime kauden jälkeen kapteenistoon tuli merkittävä muutos, sillä Ville Koho ei ole enää keltapaitojen kapteenina. Se kielii jostain draamasta hänen ja valmennuksen välillä. Lappeenrannassa uutta kautta lähestytään tavallaan muutosten tuulten merkeissä.

SaiPan mestaruuskertoimet

Jukurit

Jukureiden edellinen kausi meni aika hyvin odotusten mukaisesti. Mikkeliläiset lähtivät edelliseen kauteen yhdellä sarjan heikoimmalla materiaalilla, eikä alkavalla kaudella merkittäviä kehityksen askeleita ole odotettavissa. Jukureiden muutokset ovat alkavalle kaudelle erittäin maltillisia, mikä on omalta osaltaan hyvä asia, mutta toisaalta varsinkin johtavat ja esille nousevat pelaajat voivat olla taas vähissä. Kesällä Jukureista tärkeistä pelaajista maisemaa vaihtoivat kokeneet Markku Flink ja Turo Asplund. Jo kesken viime kauden muutamat tärkeät pelaajat siirtyivät muualle. Viime kaudella maaleja tuli toiseksi vähiten. Tuloksellisesti vain Ässät teki maaleja vähemmän. Pekka Kangasalusta jatkaa seuran päävalmentajana.

Jukureiden uusista hankinnoista nostetaan aluksi esille ruotsalainen Fredrik Weigel, joka on pelannut Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla tasaisen hyvin. Liigan mittareilla miehellä olisi potentiaalia noin 30 pisteeseen. Aleksandr Jakovenko pelaa jatkossa Jukureiden alakerrassa. Jakovenkolla olisi aidosti paljon potentiaalia ja mahdollisuuksia. Muita uusia hankintoja ovat Charles Sarault ja Jakub Galvas. Sarault teki viime kaudella Tanskan liigan runkosarjassa päälle 50 pistettä. Viime kaudella Mika Partanen siirtyi kesken kaiken Lausanneen, mutta alkavalla kaudella hän pelaa jälleen Jukureissa. Partasen paluu tuttuun seuraan on tärkeä asia. Vadim Pereskokovilla olisi hyökkäyspäässä kykyä ja potentiaalia olla yksi isoista nimistä.

Jukurit ei ole kokenut viime kauteen nähden juuri heikennystä tai vahvistusta. Merkittäviä muutoksia Jukureiden menestyksen mahdollisuuteen ei ole siis odotettavissa. Jukureiden kokoonpanossa on useita hyviä pelaajia, mutta materiaali on liikaa harmaata massaa ja todelliset kovan luokan pelaajat ja isot tekijät sekä alakerrassa että hyökkäyspelaamisessa ovat liian vähissä. Uudet ulkomaalaiset hankinnat voivat olla oikeita vahvistuksia, mutta ilmassa on selviä kysymysmerkkejä. Maalivahtien taso voi olla liikaa ailahtelua. Toisaalta paineet ovat pienemmät kuin monella muulla joukkueella. Mikkeliläisillä on täydet saumat kiusata jopa kärkipään nippuja, mutta pudotuspeleihin tuskin on asiaa. Pisteet lienevät lähellä viime kauden tasoa.

Jukureiden mestaruuskertoimet

Liigan ensimmäinen kierros 12-13. syyskuuta

HPK vs Kärpät 

Uusi Liigan kausi käynnistyy HPK:n ja Kärppien kohtaamisella. Miehistöt pelasivat vastakkain viime kaudella runkosarjassa kuusi kertaa, joissa voitot menivät oululaisten eduksi numeroin 4-2. Finaalisarjassa hämeenlinnalaiset kärsivät tappion ensimmäisessä koitoksessa maalein 4-1, mutta lopulta Suomen mestaruus matkasi Hämeeseen voitoin 4-3. HPK:n Suomen mestaruus oli erittäin yllättävää, mutta samalla koko Liigan kannalta vain positiivinen juttu. HPK jatkaa Antti Pennasen alaisuudessa. Kärpät pelaa yhä Mikko Mannerin johdolla. HPK on ennakkoon rankattu taistelemaan sijoituksista viiden parhaan alla, kun taas oululaiset ovat jälleen mestariehdokkaita. Kummatkin ryhmät ovat kokeneet kesän aikana useita muutoksia ja menetyksiä, mutta varsinkin vieraiden hankinnat ovat suureksi osaksi kovia vahvistuksia.

Parhaita kertoimia HPK vs Kärpät 

Ilves vs Tappara

Ilves ja Tappara pelaavat ensimmäisen Tampereen paikallisen jo avauskierroksella. Viime kaudella miehistöt pelasivat vastakkain runkosarjassa kuusi kertaa ja kummatkin niput voittivat kolme kertaa. Kirvesrinnat tunnetaan yhtenä Liigan kestomenestyjänä, mutta alkavalla kaudella myös tupsukorvilla on aidosti hyvä tilaisuus taistella runkosarjassa sijoituksista heti kärjen alla. Kummatkin joukkueet jatkavat edellisen kauden päävalmentajillaan, joten Karri Kivi ja Jukka Rautakorpi ovat vielä alkavalla kaudella penkkien takana. Ilvestä on povattu yhdeksi alkavan kauden mustaksi hevoseksi ja aidosti erittäin yllätysvalmiiksi nipuksi. Viime kauden jälkeen joukkuetta on saatu hieman vahvistettua. Oranssisiniset ovat ennakkoon jälleen yksi Kärppien suurista haastajista yhdessä HIFK:n kanssa. Voittamisen kulttuuria löytyy myös alkavalla kaudella runsaasti.

Parhaita kertoimia Ilves vs Tappara

JYP vs HPK

JYPin edellinen kausi oli merkittävä pettymys, sillä kotijoukkue ei päässyt pelaamaan materiaalinsa edellyttämällä tasolla. Hurrikaanin päävalmentajaksi hankittiin aiemmin Liigassa hyvää työtä tehnyt Pekka Tirkkonen. Viime kauden jälkeen Eric Perrin lopetti komean uransa, mutta häntä lukuun ottamatta merkittäviä muutoksia ei ole juuri tullut. Alakerrasta on lähtenyt muutamia kokeneita pelaajia, mutta runko on säilynyt muuten kasassa. JYPiltä löytyy edelleen laadukas kokoonpano, paljon kokemusta ja voittamisen kulttuuria, mutta viime kauden jälkeen monen asian tulee muuttua. Isännät kohtaavat ensimmäisessä ottelussaan päivää aiemmin pelaavan HPK:n, joka matkustaa heti perään Jyväskylään. Isännille hallitsevan Suomen mestarin voittaminen heti omien kannattajien edessä olisi monella tavalla muutoksille toivottu alku.

Parhaita kertoimia JYP vs HPK

KalPa vs Jukurit

KalPan edellinen kausi oli vaikea, sillä Kuopiossa ei päästy pelaamaan lainkaan pudotuspelejä. Viime kaudella KalPan päävalmentajana ollut Sami Kapanen siirtyi ulkomaille, joten keltamustien penkin takana on ensimmäistä kertaa Tommi Miettinen. KalPa on viime kauden jälkeen heikentynyt, vaikka esimerkiksi Eero Kilpeläinen tekee paluun isäntien maalille. Kilpeläinen voi olla parhaimmillaan edelleen yksi Liigan parhaista maalivahdeista. Uusista pelaajista joukkueeseen ovat liittyneet Janne Keränen, Miikka Pitkänen ja Matti Järvinen. Ensimmäisellä kierroksella vastaan tuleva Jukurit on perustasoltaan yhä yksi Liigan heikoimmista joukkueista. Vieraat eivät ole muuttuneet viime kauden jälkeen paljoa. Uusia pelaajia Mikkelissä ovat Fredrik Weigel, Charles Sarault ja Jakub Galvas. KalPa on kokonaisuutena aluksi yksi vaikeimmin ennakoitavista ryhmistä, mutta kotonaan heistä saa vähän yli 50 prosentin ennakkosuosikkeja.

Parhaita kertoimia KalPa vs Jukurit

Pelicans vs HIFK

Pelicans esiintyi viime kaudella Ville Niemisen johdolla hyvin, sillä lahtelaiset olivat runkosarjassa kolmansia. Puolivälierissä tuli kuitenkin putoaminen. Alkavalle kaudelle lähdetään yhä Ville Niemisen alaisuudessa. HIFK oli keväällä lähellä selviytyä finaaleihin, mutta matka vei lopulta pronssiotteluun. Vierasjoukkue on vahvistunut sitten viime kauden, ja uusista pelaajista Helsinkiin ovat siirtyneet esimerkiksi Frans Tuohimaa, Mikko Kousa, Rony Ahonen, Teemu Turunen, Jesse Saarinen ja Jere Sallinen. Punapaidat ovat hyviä ehdokkaita menemään päätyyn asti. Laatua, tasokkuutta ja leveyttä on hienosti. Lahtelaisten uusista pelaajista on hyvä mainita nimet maalivahdit Tomi Karhunen ja Atte Tolvanen, Topi Jaakola, Otto Nieminen, Janos Hari ja Frank Gymer. Pelicansin ja HIFK:n kohtaaminen on aina yksi kierroksen parhaista otteluista, ja myös jo nyt luvassa on erittäin viihdyttävä ilta. Koitokseen lähdetään melkein tasabuukista.

Parhaita kertoimia Pelicans vs HIFK

SaiPa vs KooKoo

SaiPa pelasi edellisellä kaudella itsensä niukasti mukaan pudotuspeleihin. Siellä urakka päättyi kuitenkin nopeasti. Peliesitykset olivat toissa kauden hyvien otteiden jälkeen laskussa. SaiPa jatkaa yhä Tero Lehterän alaisuudessa. KooKoo oli viime kaudella yksi Liigan heikoimmista joukkueista yhdessä Jukureiden ja Ässien kanssa. Pudotuspelit jäivät pelaamatta, mutta viimeisenä pudotuspeleihin mukaan päässyt JYP ei ollut lopulta kauhean kaukana. SaiPa on kokenut viime kauden jälkeen heikennystä, sillä monet tärkeät pelaajat ovat vaihtaneet maisemaa. Uusista pelaajista mainitaan nimet Tomas Zaborsky, John Persson ja Teemu Ramstedt. Vieraiden uusista hankinnoista mainitaan nimet Trevor Mingoia, Kyle Platzer, Oskari Manninen ja Henrik Haukeland. Heilläkin muutoksia on tullut selvästi. KooKoossa pelataan jatkossa Jussi Ahokkaan johdolla. Ahokas on valmentanut aikaisemmin Suomen nuoria ja nyt ensimmäistä kertaa Liigan ympyröissä.

Parhaita kertoimia SaiPa vs KooKoo

Ässät vs Lukko

Ässien edellinen kausi oli valtava pettymys, sillä porilaiset jäivät runkosarjassa viimeiseksi. Uutta kautta lähestytään Ari-Pekka Selinin johdolla, joka tuo penkin taakse ja koko seuralle ylipäätänsä lisää uskottavuutta. Vierasjoukkue oli viime kaudella runkosarjassa seitsemäs. Puolivälierissä tuli putoaminen Tapparaa vastaan. Ässät tulee parantamaan viime kaudesta kaikilla mahdollisilla osa-alueilla, sillä viime kaudesta ei jäänyt oikeastaan mitään hyvää sanottavaa. Epäonnistumisia tuli aivan liikaa. Uusista hankinnoista mainitaan ainakin nimet Tylor ja Tyson Spink, Niko Kivelä, Jakob Stenqvist ja Simon Åkerström. Maalilla voi kantaa vastuuta erittäin lupaava ja kyvykäs Daniil Tarasov. Vieraiden uusia hankintoja ovat muun muassa Eero Elo, Pathrik Westerholm, hänen kaksoisveljensä, Robin Press ja Lukas Klok. Puolustajien Tarmo Reunasen ja Ville Heinolan tilanteet ovat vielä alkavan kauden osalta epäselviä.

Parhaita kertoimia Ässät vs Lukko

Sinun täytyy kirjautua kommentoidaksesi. Kirjaudu