kasinosankarit

Kohteita 32850

Avoimet kohteet 1

Ajankohtaista

Kaupallinen sisältö | 18 + | Säännöt & ehdot voimassa

Tapaus Max Verstappen

Noin kaksi vuotta sitten näihin aikoihin silloin vielä 16-vuotias Max Verstappen liittyi Red Bullin nuorten kuljettajien kehitysohjelmaan. Tätä seurasi hyvin pian sopimus seuraavan F1-kauden kisakuljettajaksi Toro Rossolle yhdessä toisen nuorukaisen Carlos Sainz Jr:n kanssa.

Ensimmäisen kosketuksensa F1-tallin väreissä työskentelyyn hän sai vielä saman vuoden Japanin GP:n harjoituksissa, siis juuri sen viikonlopun aikana, jolloin Jules Bianchi ajoi kohtalokkaan onnettomuutensa. Näissä harjoituksissa Verstappen piti hyvää vauhtia ollen 12:nneksi nopein ja häviten vain niukasti tallin kisakuljettajalle Daniil Kvyatille.

Verstappenin vauhdissa ei ollutkaan mitään vikaa, eikä liiemmin epäilyksiäkään sen suhteen, mutta mietittiin onko 17-vuotiasta millään mittapuulla järkevää tuoda kisaamaan rata-autoilun kuninkuusluokkaan – onko todella niin kiire? Muun muassa Mika Häkkinen totesi tuolloin syksyllä 2014, että Verstappen on vielä liian nuori ja liian kokematon, ehkä jopa riski niin itselleen kuin muillekin kuljettajille.

Vuoden 2015 aikana ja viimeistään Barcelonan GP:ssä 2016 niin Häkkinen, kuin kymmenet tuhannet lajia seuraavatkin saivat vetää sanansa takaisin ja myöntää olleensa väärässä, mutta jos olisivat tienneet vielä pidemmälle, niin olisivat voineet pysyä alkuperäisessäkin kannassaan.

Nuori hollantilainen oli ajanut kohtalaisen hyvän kauden 2015, jolloin erilaisia nuoruusennätyksiä lyötiin ikuisiksi ajoiksi uusiksi, sillä sääntöjä muutettiin niin, että alle 18-vuotiaan henkilön kanssa ei voida enää tehdä kuljettajasopimusta. Kausi oli hyvä esitys Verstappenilta – tallikaveri Sainzista irtosi selvä 31:n pisteen voitto ja loppukauteen mahtui kuuden osakilpailun mittainen pisteputki, jollaiset oli Mercedes-kuljettajia lukuun ottamatta harvassa. Kauden ainoa pahempi hölmöily tapahtui Monacon GP:ssä, jossa Verstappen antoi merkkejä tulevasta painamalla surutta kohti Romain Grosjeanin oikeaa takarengasta lähtösuoran jälkeiseen Sainte Devote’en tultaessa. Verstappen sai tästä kuulla kunniansa suunnasta jos toisestakin ja päälle laitettiin vielä viiden lähtöruudun rangaistus seuraavaan osakilpailuun.

Kausi 2016 alkoi Toro Rosson väreissä ja edelleen Carlos Sainz Jr:n tallikaverina. Kauden aloitus oli kohtalaisen asiallinen, sillä kolmesta ensimmäisestä kilpailusta tarttui pisteitä mukaan ja Sainzista oli sen myötä jälleen pieni niskalenkki. Verstappen tosin kerkesi Australiassa antamaan esimakua ala-arvoisista puheistaan, kun hän totesi rohkeasti medialle tallin tehneen väärin ollessaan antamatta Sainzille käskyä päästää häntä ohitse. Syy tähän tallimääräykseen olisi pitänyt antaa sen vuoksi, että “olen normaalisti Sainzia maileja edellä”.

Tultiin tähän jo aiemmin mainittuun Barcelonan GP:seen, joka oli Verstappenin tähänastisen uran kohokohta: Tallivaihdos Red Bullilla surkeasti ajaneen Kvyatin tilalle, neljäs lähtöruutu Daniel Ricciardon perästä, voitto ja sitten sellaiset hehkutukset, mitä harvoin on nähty. Nyt 18-vuotias hollantilainen nousi hetkessä todellisen superkuljettajan maineeseen, joka piti maailmanmestari-Räikkösenkin takanaan ilman sen vaarallisempia ohitusyrityksiä. Monella vain pääsi unohtumaan, että vaikka pelkällä tuurilla ei kisoja voitetakaan, niin edeltä lähteneet Mercedes-kuljettajat pelasivat toisensa pois heti lähdössä, Ricciardo kärsi rengasrikon ja Kimillä olivat renkaat liian huonossa kunnossa kyetäkseen enää todelliseen voittokamppailuun. Voitto oli upea saavutus, se nosti hollantilaisen sillä hetkellä yhdeksi pallon puhutuimmaksi urheilijaksi ja tulevien vuosien ylivoimaisimmasta kuljettajasta ei ollut enää epäselvyyttä – tämän yhden voiton jälkeen se oli siis selvää.

Voittoa seurasi paluu maanpinnalle ja ehkä vähän sen allekin, mikäli Verstappenilla olisi pätkän vertaa kunnioitusta muita kuljettajia kohtaan. Kesälle mahtui hyviäkin kisoja tuloksellisesti, mutta vähän väliä jotain ohjelmaa, jonka varsinkin Räikkönen sai kokea. Parhaimpina tai pahimpina näistä muistamme heinäkuun Silverstonen GP:n, jossa Verstappen esteli Kimin ohitusyritykset seilaamalla radan laidasta laitaan. Jopa Räikköstäkin usein piikittelevä Jacques Villeneuve avasi suunsa toteamalla, että Verstappen ei kuulu tälle tasolle ja hollantilaisella ei pitäisi olla varaa kommentoida yhdenkään kuljettajan tekemisiä omien suoritustensa jälkeen.

Taannoin ajetussa Span osakilpailussa saimme lisää esimakua Verstappenin välinpitämättömyydestä. Täysin älyttömiä, jopa lajin riskit huomioon ottaenkin vaarallisia temppuja, jotka olisivat voineet päättyä varsinkin Kimin kanssa taistellessa täysin turhiin ja jopa kohtalokkaisiin onnettomuuksiin niissä nopeuksissa. Räikkösestä lähtien useat kuljettajat ja tallien työntekijät ovat ilmaisseet huolensa Verstappenin ajotapaa kohtaan. Vauhtia pojalla riittää, mutta järkeä ei sitten alkuunkaan. Menestyvän kuskin täytyy olla nopea, osata ohittaa ja olla röyhkeäkin radalla, mutta ei hengenvaarallinen kuljettaja, joka menee ohitse vaikka väkisin jos on niin päättänyt tai päinvastoin tekee selväksi, että hänestä ei ohitse tulla, maksoi mitä maksoi.

Verstappenissa on ehdottomasti potentiaalia F1:sten maailmanmestariksi. Ajovuosia voi olla jäljellä vielä parikin kymmentä, mutta tämä kierre täytyy saada loppumaan ennen kuin kerkeää enempää jatkua. Toivottavasti saamme kuulla parhaillaan käynnissä olevan viikon aikana myös Red Bullin pomojen, ehkä jopa Jos-isän mielipiteitä Maxin toiminnasta. Christian Horner itse asiassa totesikin jo, että “Maxin ajo on virkistävää F1:lle”. Sinänsä totta, että Formulat kaipaavat tapahtumia, sillä niiden puutteesta on valitettu, mutta ehkä sarjan imagoa saadaan parannettua muillakin tavoilla.

Toki saimme kuulla myös Verstappenin mielipiteen Span suorituksista ja hyvinhän se kisa meni, kuinkas muuten. Sen sijaan Ferrari-kaksikko Räikkönen – Vettel saisivat hävetä omaa suoritustaan.

Tulevana viikonloppuna ajetaan legendaarinen Monzan GP, jossa jalkaa ei nosteta liian usein kaasulta, joten siellä jos missä täytyy osata kunnioittaa kaikkia radalla olevia kuljettajia, vaikka kova pala se tulee varmasti 18-vuotiaalle juniorille olemaankin. Mallia voisi ottaa esimerkiksi tallikaveri Ricciardosta, joka harvemmin on huonossa valossa uutisissa.

4 kommenttia

 1. handy

  29.08.2016 13:54

  Joutaisi jäähylle hetkeksi, kun ei usko isompiaan. Jos sarjassa +10 vuotta ajaneet sanovat et oot ihan väärällä asenteella liikkellä, niin uskoisi perkele!

 2. Lumpy

  29.08.2016 14:58

  Turpaan pitäisi antaa.

  • handy

   29.08.2016 21:48

   Taitaisi kovin isku olla jos julkisesti kaikki kuskit sanoisivat suorat sanat pojalle.

 3. R-bet

  30.08.2016 00:50

  Enpä tiennyt että se on noin hemmetin nuori vielä. Hyvä artikkeli (y)

Sinun täytyy kirjautua kommentoidaksesi. Kirjaudu