kasinosankarit

Kohteita 32850

Avoimet kohteet 1

Ajankohtaista

Kaupallinen sisältö | 18 + | Säännöt & ehdot voimassa

World Cup 2016

World Cup 2016

Jääkiekon World Cup tai suomalaisittain Maailmancup alkaa kuluvan kuun 17:s päivä. World Cupin järjestämisestä on ollut ahkerasti puhetta viimeisen kymmenen vuoden aikana, mutta erityisen lähellä turnauksen pelaaminen ei ole ollut tänä aikana.

Edellisen kerran vastaava turnaus järjestettiin vuonna 2004. Se muistetaan Suomessa totta kai joukkueen menestyksestä ja esimerkiksi Tuomo Ruudun upeasta yksilösuorituksesta finaalissa, mutta myös Raimo Summasen ja Janne Niinimaan välisestä kärhämästä, jota on sittemmin käyty läpi Iltapäivälehtien sivuilla ja jopa muutamassa kirjassakin. Word Cup järjestettiin myös vuonna 1996, mutta se ei ollut suomalaisittain suurta juhlaa. Silloin huomion keräsi Yhdysvaltain joukkue yhdessä Brett Hullin ja kumppanaiden huippusuorituksien kera.

World Cupia edelsi Kanada-cup, joka pelattiin yhteensä kuusi kertaa. Turnaukset olivat lähinnä Kanadan näytöstä, mutta mahtuipa mukaan myös yksi Neuvostoliiton turnausvoitto ja näiden kahden upeita keskinäistiä otteluita ja ottelusarjoja, joista muistetaan erityisesti vuoden 1987 finaalisarja. Siitä taistosta on riittänyt puhetta näille päiville saakka, joten kannattaa tutustua siihen palaseen jääkiekkohistoriasta YouTuben kautta niin maalien kuin tuomaritoiminnan osaltakin. “Pientä” lämpöä näiden joukkueiden välillä oli jo aiemmin samana vuonna nuorten MM-kisoissa.

Vuoden 2016 turnauksesta on riittänyt sen varmistumisesta saakka puhetta niin hyvässä kuin pahassakin. Osa pitää tulevaa World Cupia jo ennakkoon kaikkien aikojen kiekkoturnauksena, kun osa taas – meistä eurooppalaisista ehkä jopa enemmistö ei syty NHL:n  järjestämälle kilpailulle Euroopan ja Pohjois-Amerikan kokoelmajoukkueineen.

Nämä kokoelmajoukkueet ovatkin hieman ristiriitainen juttu. Sinänsä on ymmärrettävää, että Saksa, Sveitsi, Tanska tai nykyinen Slovakiakaan eivät olisi saaneet paikalle realistisesti menestyksestä taistelevia joukkueita. Arvokisoissa kaikki eivät ymmärrettävästi voikaan taistella kirkkaimmasta, mutta World Cupissa mennäänkin laatu, eikä määrä edellä. Ehkä voidaan kyseenalaistaa antavatko nuoret jenkit ja kanadalaiset keskenään kaikkensa ja sama juttu eurooppalaisten kesken. Kun on kyse huippu-urheilusta, niin uskon että antavat. Kokonaisuudessaan tämä oli hyvä tapa saada kuuden suuren lisäksi pari joukkuetta lisää remmiin ja Pohjois-Amerikan nuorilta uskaltaa odottaa hienoa turnausta, eikä Euroopan joukkuekaan ole esimerkiksi Tshekkia perässä millään lailla.

On myös esitetty mielipiteitä turnauksen tasosta näin juuri ennen kauden alkua, mutta siitä ei liene tarvitse olla huolissaan. Turnaukseen osallistuvat pelaajat ovat muovanneet kesäharjoitteluaan hieman tavallista aiempaa kauden aloitusta silmällä pitäen. NHL:n harjoitusottelut alkaisivat normaalin ohjelman mukaisesti noin 20:nnen päivän tienoilla, joten käytännössä mitään eroa ei ole totuttuun, vähän erilaiset porukat saattavat vaan olla alkupäivinä jäällä. Eikä päinvastoin World Cup tule pidentämään tai tekemään NHL-kaudesta tavallista raskampaa, sillä otteluita kertyy finaaliin yltäneille joukkueille maksimissaankin seitsemän.

On ollut puhetta myös siitä, että käykö pitkän tauon jälkeen peräti niin, että NHL-pelaajat eivät osallistuisi olympialaisiin. Varsinkin tällöin World Cupille olisi paikkansa kiekkokartalla. Selvästi on havaittavissa sekin, että ne ketkä eivät turnausta julkistaessa syttyneet ajatukselle ovat nyt kääntäneet takkinsa, eikä siinä ole mitään väärää. Varmasti hyvää jääkiekkoa luvassa.

 

Seuraavassa on lyhyet ennakot kaikista turnaukseen osallistuvista joukkueista. Järjestys on laadittu vähiten parhaasta joukkueesta suurimpaan ennakkosuosikkiin. Kaikkien joukkueiden kokoonpanot kapteeneineen löydät esimerkiksi NHL:n sivuilta.

 Tshekki (A)

Tshekki on valitettavasti löytänyt paikkansa viimeiseltä sijalta. Tämä teksti perustuu mielipiteisiin, mutta toki Tshekin jääkiekon tilassa on huolestuttavia piirteitä oikeastikin. Se olisikin suurin virhe, että he itsekin piiloutuisivat tämän faktan taakse, mutta onneksi niin ei ole käynyt vaan asiaan on jo puututtu.

Sen verran Tshekillakin on vielä NHL-miehiä, että tämäkin joukkue koostuisi ilman loukkaantumisia pelkästään sellaisista, mutta huono tuuri puuttui peliin. Vladimir Sobotka oli vielä joukkueen julkistamisvaiheessa KHL-pelaaja, mutta palannee NHL:ään. Itse Sobotkan terveystilanne on tällä hetkellä niin ja jäin, joten jää nähtäväksi pelaako hän edes turnauksessa. Nyt näyttäisi siltä, että pelaa.

Maalivahtikolmikosta kaikki saavat tasaisesti hyvin pelejä NHL:ssä, mutta kukaan heistä ei ole erityisen johdonmukainen suorittaja. Puolustuksesta löytyy kokoa, mutta ei liiaksi taitoa. Lisäksi Michal Kempny suuntasi Pohjois-Amerikkaan vasta täksi vuodeksi.

Hyökkäyskään ei ole puhtaasti viime kauden perusteella kovin suuri pelote. Jakub Voracek veti koko kauden melkeinpä riman alta suuren sopimuksen saatuaan. Tomas Hertlin pitkittyneet polvivaivat ja poisjäänti sen myötä on todella raju kolaus joukkueelle. Ondrej Palat on jollain tapaa jopa mielenkiintoisin nimi, mutta Tampassa on ollut rinnalla todella kovan tason pelimiehiä.

Jaromir Jagr ja Jiri Hudler olisivat selvästi vahvistuksia tälle joukkueelle, kuka tietää vaikka Patrik Eliaskin olisi sellainen, mutta Tshekki joutuu nyt tulemaan näillä ja tulevaisuudessa mitä todennäköisemmin vieläkin heikommalla kokoonpanolla. Ja mikä surullista, niin Hudleria ei edes kiinnostanut osallistua World Cupiin. Vanhempien kaverien kohdalla tämän vielä ymmärtää.

Eurooppa (A)

Euroopan kokoelmajoukkue koostuu Itävallan, Norjan, Ranskan, Saksan, Slovakian, Slovenian, Sveitsin ja Tanskan parhaimmistosta. Usein puhutaan nuoruuden ja kokemuksen sekoittamisesta, jopa liiaksikin saakka, mutta tämän joukkueen kohdalla siltä ei voida välttyä. Puolustus on ehkä turhankin kokenut ja toden teolla täytyy miettiä, että eikö Luca Sbisaa parempaa vaihtoehtoa löytynyt yhden tontin täyttäjäksi? Toinen sveitsiläinen Roman Josi toisaalta vahvistaa joukkuetta senkin edestä.

Maalivahtikolmikko on NHL-tasoa, mutta Jaroslav Halakista ja Frederik Andersenista huolimatta olisivat he useimmissa NHL-joukkueissa kakkosmaalivahdin roolissa. Hyökkäyksestä löytyy vauhtia vähintäänkin tarpeeksi, mutta myös hyviä kahden suunnan pelaajia. Vaikka tässä on koottukin “lopuista” Euroopan maista parhaat pelaajat, niin pelkkää hyökkäysvoimaa tuossa ei ole, vaan myös eri roolin miehiä.

Todella kova nippu, mutta kokoelmajoukkue on aina kokoelmajoukkue ja varsinkin tämän kohdalla vielä todella useasta maasta koottu sellainen, jonka yhteenpelaaminen näin lyhyellä valmistautumisajalla jättää paljon kysymysmerkkejä. Toivottavasti varsinkin esimerkiksi Anze Kopitar saa tästä jotain irti, sillä Slovenian maajoukkueessa hän ei tule koskaan menestystä maistamaan. Voi hyvinkin haastaa esimerkiksi Suomen.

 Suomi (B)

Suomella kävi uskomaton tuuri tähän turnaukseen lähdettäessä, sillä mukana ovat kerrankin kaikki parhaat pelaajat, joita saatavilla oli. Ei loukkaantumisia, eikä Vancouverin kaltaisia kohuja pelaajan sivuttamisesta, eikä mitään muutakaan. Sinänsä siis kysymysmerkkejä ei ole. Nähtäväksi jää riittääkö taso. Jos ei riitä, niin se on ymmärrettävää ja lähtökohta tähän onkin, että ainakin neljällä maalla on parempi kokoonpano ja loputkin ovat todella lähellä jos ei tasoissakin, mutta luotetaan näin ennakkoon ja perinteiseen tapaan Suomen olevan vahvempi joukkue jäällä kuin paperilla.

Suomella lähtiin jo Moskovan ja Pietarin kisoissa loistavat hyökkäysketjut ja paljon samoja nimiä kuin nyt alkavassa turnauksessa. Puolustus oli kuitenkin edelleen se huolenaihe: välillä hyvin vaikeaa päästä omista pois, huonoja ratkaisuja ylivoimalla ja luokattomia laukauksia. Kevään joukkueesta puolustuksessa on vain kaksi nimeä, Esa Lindell ja Ville Pokka, jotka ovat lähtökohtaisesti Sami Lepistöä lukuun ottamatta vähiten vastuuta saavat kaverit, mutta pientä jääaikaa se ei tarkoita siltikään.

Maalivahdit ovat MM-kisatasolla perinteisesti riittäneet Euroopastakin. NHL-kaukaloon oli itsestään selvää, että lähdetään Pohjois-Amerikan kaksikolla ja hyvä sellainen Suomella onkin kasassa. Tuukka Rask on harvemmin pukenut Leijona-paitaa päällensä, mutta Pekka Rinne sitäkin useammin ja vielä ainakin henkilökohtaisella tasolla menestyksekkäästi. Molemmat aloittanee yhdellä ottelulla ja sen jälkeen mennään paremmin pelanneella.

Semifinaaleihin yltäminen olisi yllätys, mutta Suomi on venynyt ennenkin parempiaan vastaan, joten luottoa löytyy.

Venäjä (B)

Tästä rankingista saattanee muodostua muutenkin linjasta poikkeava, mutta tätä korkeammalle emme Venäjää tässä vaiheessa aseta. Eikä ollut itse asiassa kaukana, vaikka olisi jäänyt Suomenkin taakse, mutta ehkä se olisi ollut jo sulaa hulluutta siniristilasien läpi kirjoitettuna. Totuus on kuitenkin se, että näimme jo kevään Pietarin ja Moskovan maailmanmestaruuskisoissa lähes vastaavan ryhmän ja kun sekään ei riittänyt, niin mikä sitten?

Kyllä Venäjällä on saumat yllättää meidät ja lyödä varsinkin tämän ennakon tekijälle jauhot suuhun. Joukkue on nimekäs – selvästi nimekkäämpi ja laadukkaampi kuin Suomi, mutta niin pitkään ei voi asettaa turhan suuria odotuksia ennen kuin nämä kaverit alkavat loistamaan myös maajoukkueessa.

Kaikki osa-alueet ovat paperilla kunnossa. Malkin on niitä harvoja, joka on ollut todellinen pelote ja lyönyt kovat tehot maajoukkueessa, mutta miten on muiden tähtien laita? Terveystilanne on hyvä, Oļegs Znaroks on pitänyt joukkueen paremmin kurissa kuin olympiakisoissa joukkuetta johtanut Zinetula Biljaletdinov ja paineetkaan eivät ole tällä kertaa kotikisojen vertaiset.

Jos unohdetaan Suomi, niin Venäjän ja Kanadan kohtaamisen näkisi mielellään ennemmin tai myöhemmin.

Pohjois-Amerikka (B)

Pohjois-Amerikan joukkue on niin sanottu alle 23-vuotiaiden joukkue, mutta virallisena rajana voidaan pitää, että pelaajat ovat syntyneet 02.10.1992 tai sen jälkeen. Koossa on erittäin mielenkiintoinen ryhmä, josta ei vauhtia tule puuttumaan. Lisäksi tämä joukkue ei tule olemaan millään tapaa pois Yhdysvaltojen tai Kanadan joukkueilta. Ehkä Connor McDavid olisi ollut sellainen, mutta sekin niin ja näin.

Heikkoudet löytyvät suoriltaan maalivahtiosastolta ja Euroopan joukkueen tapaan siitä, että miten yhtenäinen joukkue tästä koostuu. Voisi ainakin kuvitella, että vaikka vähän vihollismaita kiekkorintamalta onkin sekoitettu, niin pohjois-amerikkalaiset tulevat keskenään toimeen.

Puolustus ja hyökkäys on todella rajua tasoa, joka pystyy järjestämään koviakin maalimääriä. Jos tästä joku vertaus pitää keksiä, niin ainakin henkilökohtaisesti tulee viime kausien Dallas Stars mieleen: Hirvittävä potentiaali ja todennäköisesti myös käytännön tehokkuus hyökkäyspäähän, mutta omissa soi ja maalivahdit jäävät välillä turhankin yksinään ja heitä ei voida syyttää kovinkaan monesta omiin tulleesta osumasta.

Odotetaan viihdyttävää peliä ja asetetaan Team North America yllätysvalmiiksi joukkueeksi.

Ruotsi (B)

Ruotsia voidaan lienee vieläkin pitää toiseksi kovimpana kiekkomaana niin huippupelaajien osalta kuin kansainsvälisiä turnauksiakin ajatellen. Varaustilaisuuksissa on tullut nyt heikompia vuosia, mutta tulevaisuus näyttää, että tuleeko esimerkiksi Yhdysvallat ottamaan tämän paikan. Viimeiset poissaolot kääntävät kuitenkin Ruotsin tilannetta pikkuisen synkemmäksi tämän turnauksen osalta. Normaalisti paikka olisi löytynyt listan toiseksi viimeiseltä (toiseksi parhaalta) sijalta, mutta nyt yksi askel taaksepäin.

Länsinaapurimmekin saivat siis huonoja uutisia, kun sekä maalivahtiosasto, puolustus kuin hyökkäyskin kokivat menetyksiä loukkaantuneiden pelaajien vuoksi. Merkittävin näistä oli Niklas Kronwallin poisjäänti. Ruotsilla on aivan mieletön puolustus edelleenkin, jota käy todella kateeksi, mutta Kronwallin kaltaista rymistelijää sinne olisi tarvittu. Erik Karlssonin pelityyli oikein kuin huutaisi puolustavampaa kaveria siihen, mutta kenties se paras vaihtoehto on nyt telakalla. Henrik Zetterberg ei taas tuntentunut olevansa sataprosenttisessa kunnossa maajoukkuetta varten, joten kapteeni on tällä kertaa poissa maajoukkueesta, kenties viimeistä kertaa.

Katoa on nyt käynyt kaikilta osa-alueilta, eikä ole taetta myöskään Henrik Lundqvistin terveystilanteesta. Olisi siis ollut mukavaa nähdä aivan kaikki parhaat pelaajat turnauksessa, mutta loukkaantumiset verottavat ja toisen epäonni voi nyt olla esimerkiksi Suomen onni, tai ainakin pienen pieni apu. Edelleenkin mielenkiintoinen porukka, jonka voi helposti kuvitella näkevänsä finaaleissa.

USA (A)

USA sai paikkansa toiselta sijalta kuin varkain, kun Ruotsi kohtasi turhankin paljon epäonnea loukkaantumisten kanssa. Toki USA:lla on kohtalaiset lähtökohdat muutenkin turnaukseen, kun lohkon toiseen sijaan pitäisi olla hyvät saumat ja sitä myöten välieriin.

Todella laadukas nippu, josta löytyy yksi arvokisahistorian parhaista maalivahtikolmikoista, todella pelottava puolustus ja hyökkäyksestä taitoa, nopeutta, voimaa, ryminää ja laatua parhaasta päästä.

Listan seuraava joukkue on jo pääteltävissä, mutta Yhdysvallat tuo turnaukseen sellaisen joukkueen, joka pystyy hyvänä päivänä laittamaan kampoihin myös Kanadalle. Todella hienoa nähdä tämän tason nippu USA:lta ja tulevaisuus näyttää myös hyvältä.

Kanada (A)

Kanada on yksinkertaisesti aivan ylivoimainen suosikki viemään tämän turnauksen, vaikka Jamie Bennin ja Duncan Keithin tapaiset takaiskut taannoin vähän kirpaisivatkin. Alkusarjan ei pitäisi edes kanadalaisten kannalta pahimmissa painajaisissakaan tuottaa minkäänlaisia ongelmia. Välierään maa lähtee suurena suosikkina, kenet ikinä kohtaakaan. Ruotsia vastaan näimme Sotshin finaalin, Vancouverissa taas puolivälierän Venäjää vastaan. Nämä olivat hirvittävän kovia näytöksiä Kanadalta ja samanlaista voi olla luvassa tälläkin kertaa.

Heikkouksia on mahdotonta sanoa. Kanada on ollut viime vuosina täysin ylivoimainen niin kaikki parhaat mukana -turnauksissa kuin MM-kisoissakin. Lisäksi paras kolmesta -finaali suosii mielestämme Kanadaa ja toisesta osasta voi tullakin pahimmassa tapauksessa jopa “turha”. Ei mennä kuitenkaan vielä niin pitkälle. Turnausmuoto on kokonaisuudessaan raju ja on urheilussa nähty suurempiakin ihmeitä kuin mitä esimerkiksi se, jos Kanada ei voittaisi tätä turnausta. Etenkin USA:lla on mahdollisuutensa laittaa kapuloita Kanadan rattaisiin ja mikäli Kanada huomaisi olevansa tappiolla jossain vaiheessa, niin se voi olla vaikea paikka käsitellä.

Kertoimia voittajavetoihin

Teimme tästä aiheesta jo aiemmin artikkelin saman kirjoittajan toimesta. Jo tässä lyhyessä ajassa ovat mielipiteet pikkuisen muuttuneet, lähinnä viimehetken loukkaantumisten vuoksi. Oddsportalin listasta pistää ensimmäisenä silmään se, että ylemmän ennakon perusteella pelattavaa voisi löytyäkin. Ehkäpä niin, että voittaja tulisi löytymään A-lohkosta. Jos ei pelkkää Kanadaa, niin sitten USA:ta kaveriksi.

oddsportalii

Televisointi

12 vuoden takaisen tapaan Nelonen näyttää World Cupin. Valitettavasti tähän täytyy lisätä, että lähes kokonaisuudessaan. Nelonen on siis jakanut kisat Viasatin kanssa, joka näyttää yksinään välierät ja finaalisarjan kanavillaan ja Viaplay-palvelussaan. Nelonen näyttää nämä ottelut jälkilähetyksenä. Harjoitusotteluiden ja alkulohkojen osalta Nelonen tarjoaa suorat lähetykset.

Viasat ja Viaplay ovat erittäin hyväksi todettuja palveluita esimerkiksi NHL:n osalta näyttäessään kaikki ottelut lokakuulta kesäkuulle, mutta mikäli Suomi esiintyy välierävaiheessa, niin tästäkin järjestelystä saataneen pieni sota päälle. Annoimme aiemmin myös Viaplaysta mielipiteemme.

Pelisysteemi ja ottelut

Kaksi neljän joukkueen lohkoa, joiden sisällä jokainen joukkue kohtaa kerran toisensa. Lohkojen kaksi parasta suoraan välieriin, joissa A-lohkon paras kohtaa B-lohkon toiseksi tulleen ja B-lohkon paras kohtaa A-lohkon kakkosen. Pronssista ja huonommista sijoituksista ei pelata erikseen. Finaali käydään paras kolmesta -systeemillä.

Turnausta ennen pelataan harjoitusotteluja, joista Suomi käy Ruotsin kanssa ensimmäisen huomenna torstaina Helgingissä ja siitä kaksi päivää myöhemmin Göteborgissa. Harjoitusottelut jatkuvat vielä Pohjois-Amerikan päässä, jossa Suomi kohtaa USA:n 13:s päivä.

17/09  22:30  Eurooppa – USA
17/09  03:00  Kanada – Tsekki
18/09  22:00  Venäjä – Ruotsi
18/09  03:00  Suomi – P-Amerikka
19/09  22:00  Tsekki – Eurooppa
19/09  03:00  P-Amerikka – Venäjä
20/09  22:00  Suomi – Ruotsi
20/09  03:00  Kanada – USA
21/09  22:00  P-Amerikka – Ruotsi
21/09  03:00  Kanada vs Eurooppa
22/09  22:00  Suomi – Venäjä
22/09  03:00  Tsekki – USA
24/09  xx:xx  Välierä 1
25/09  xx:xx  Välierä 2
27/09  03:00  Finaali 1
29/09  03:00  Finaali 2
01/10  02:00  Finaali 3 (tarvittaessa)

Hyvää syksyn jatkoa kaikille Vastavedon lukijoille. Uusille kävijöille tervetuloa Suomen parhaalle vedonlyöntifoorumille pitämään kirjaa vedoistasi ja keskustelemaan urheilusta. Ei sisäpiiriä, ei clubeja, vaan kaikki ovat täällä samalla viivalla.

Palataan loppuun vielä alussa mainittuun vuoden 1987 finaalisarjaan ja kolmanteen otteluun. Yksi kiekkohistorian mielenkiintoisimmista turnauksista, johon pientä alustusta Wikipediasta.

Sinun täytyy kirjautua kommentoidaksesi. Kirjaudu