kasinosankarit

Kohteita 32850

Avoimet kohteet 1

Ajankohtaista

Kaupallinen sisältö | 18 + | Säännöt & ehdot voimassa

WTA-listan ykkönen vaihtuu?

WTA-listan ykkönen vaihtuu?

Yksi kaikkien aikojen parhaimmista naistennispelaajista, jos ei se kaikkein parhain – Serena Williams – on tänään vaarassa menettää WTA-rankingin kärkipaikkansa Angelique Kerberille. Serena on ollut listan kärjessä kaikkiaan 183 viikkoa yhtä mittaa ja kaiken kaikkiaan 306 viikkoa uransa aikana. Ensimmäisen kerran ykköspaikka heltisi vuoden 2002 heinäkuussa. Kyseinen vuosi oli Serenan näytöstä kolmella kaksinpelin Grand Slam-voitolla ja monet uskovat, että myös vuoden ensimmäisen eli Australian avoimen tennisturnauksen voitto olisi ollut otettavissa ilman nilkan nyrjähdystä, joka pakotti Serenan vetäytymään Melbournen kentiltä.

Seuraavan vuoden tammikuussa Serena teki sen mitä odotettiin ja nappasi voiton neljännestä perättäisestä Grand Slam-turnauksesta ja oli näin hallitseva mestari kaikilla kuuluisimmilla tennispyhätöillä. Tuolloin kuultiin myös ensimmäisen kerran lausahdus; Serena Slam, äskeisiin voittoihin viitaten.

Kesä 2003 oli myös loistavaa tekemistä nuorelta jenkiltä, mutta Wimbledonin voiton jälkeen Serena joutui polvileikkaukseen, jossa korjattiin patellaan kiinnittyvää nelipäisen reisilihaksen jännettä – kausi oli ohitse.

Tultiin vuoteen 2004 ja edellisen vakavan loukkaantumisen myötä myös alkukausi meni kuntoutuksen merkeissä. Paluun Serena teki kotiturnauksessaan maalis-huhtikuussa Nasdaq-100 Openissa, Floridassa. Paluu olikin lähes ylivoimaista näytöstä alusta loppuun. Matkan varrella kaatui muun muassa Maria Sharapova näiden kahden ensimmäisessä kohtaamisessaan. Serenasta muodostui myöhemmin Sharapovalle todella vaikea vastus, kuten totta kai kaikille muillekin, mutta keskinäiset voitot 19-2 puhuvat puolestaan. Lopulta tästä kaudesta muodostui lupaavasta paluusta huolimatta kokonaisuudessaan hyvin vaikea Williamsille ja sen myötä menivät niin top-10-paikat, Grand Slam-voitot kuin myös loppukaudesta terveys vatsalihaksen repeämän johdosta.

Serena toipui tästäkin ja voitti jälleen vuonna 2005 Australian avoimet. Tämä voitto ei tullut todellakaan helpolla, vaan vaikeuksia riitti runsaasti niin neljännellä kierroksella Nadia Petrovaa vastaan kuin myös välierän Sharapova-ottelussa, jossa Serena pelasti muun muassa useamman ottelupallonkin. Oikeastaan tämä voitto oli Serenan ainoa valonpilkahdus koko kauden aikana, sillä loukkaantumiset ja suuremmat ongelmat seurasivat häntä. Nyt meni vuorostaan taas nilkka ja sitä seurasi masennus, jota ei silloin vielä suurelle yleisölle kerrottu. Vuosi 2006 oli kenties surullisin koko Serenan uralla ja ranking putosi sadan huonommalle puolelle.

Neljä seuraavaa vuotta palauttivat Serenan lajin parhaimpien joukkoon. Loukkaantumiset olivat lähes kokonaan historiaa ja peli alkoi taas kulkea. Näille vuosille mahtui Grand Slam-voitot no: 8, 9, 10, 11, 12 ja 13. Lisäksi vuosi 2009 palautti Serenan rankingin ykköseksi ja teki hänestä samalla kaikkien aikojen eniten palkintorahoja tienanneen naistennispelaajan.

Sitten oli taas vuoro ongelmille, ehkä vähän erikoisemmillekin sellaisille. Serena oli astunut kesällä 2010 rikkoutuneen lasin päälle münchenilaisessa ravintolassa. Tämä loukkaantuminen, tai tapaturma piti hänet sivussa koko loppuvuoden. Serenalle myönnettiin lääkärin toimesta pelilupa vielä kauden viimeisiin turnauksiin, mutta jenkki vetäytyi niistä puutteelliseen harjoitteluun vedoten. Caroline Wozniacki oli nyt numero 1.

Vuoden 2011 alussa Serenan koko henki oli vaarassa keuhoveritulpan vuoksi. Kaikki alkoi jalan turpoamisesta ja ilman sen huomaamista niinkin ajoissa pelit olisivat olleet kenties jo tuolloin paketissa. Veritulppaa pidettiin ihmeenä erityisen tarkasti terveydestään huolta pitävällä urheilijalla, mutta kuten olemme myöhemmin nähneet, niin nämä ovat yleistyneet syystä tai toisesta runsaasti myös esimerkiksi jääkiekkoilijoiden parissa.

Edelliskesän jalkavamma ja keuhkoveritulppa siirsivät Serenan paluun lopulta kesälle 2011 saakka, joten pelitaukoa kertyi miltei vuoden verran. Ranking oli pudonnut tässä vaiheessa lähemmäs 200:aa eikä ensimmäiset ottelutkaan olleet parhaasta päästä, ei edes nurmikentillä. Elokuussa Serena palasi turnausvoittajaksi Pohjois-Amerikan kiertueella ja alkanut syksy huipentui US Openin finaalitappioon Sam Stosuria vastaan. Tämä ottelu muistetaan Serenan kiivaasta sanojen selvittelystä kreikkalaistuomari Eva Asderakin kanssa. Kaikki tämä sai alkunsa ottelun loppuvaiheessa Serenan “Come on” -huudosta, jonka nähtiin häiritseva Stosurin pelaamista. Tuomari vei Serenalta pisteen ja sai kuulla sen jälkeen kunniansa mitä erikoisemmilla adjektiiveilla väritettynä – kausi 2011 oli paketissa.

Vuosi 2012 alkoi myös loukkaantumisten sävyttämänä, kun listalle mahtui esimerkiksi nilkka- ja alaselkävaivoja. Suuremmassa kuvassa tästä alkoi kuitenkin Serenan kenties uran paras ajanjakso, joka on jatkunut näille päiville saakka. Lontoon olympiturnaus oli ehkäpä kaikkien aikojen ylivoimaisin näytös naispelaajalta, Serena ei jättänyt millin vertaa armoa yhdellekään vastustajistaan, sen sai kokea jälleen muun muassa Sharapova. Vuodet 2012 ja 2013 toivat yhteensä neljä kaksinpelin Grand Slam-voittoa ja paras oli vielä näkemättä. Toivuttuaan kauden 2014 ensimmäisen puoliskon vaikeuksistaan Serena palasi ryminällä kentille voittaen 19:n seuraavasta 20:sta ottelustaan ja jatkaen tätä sen jälkeen US Openin voitolla, jossa hän ei menettänyt erääkään. Serena oli koonnut nyt 18:n Grand Slam-voittoa ja tasoitti tilastot Chris Evertin ja Martina Navratilovan kanssa. Tähtäimessä oli enää Steffi Graf.

Kausi 2015 oli yhtä Serenan näytöstä. Autralian avointen, Ranskan avointen ja Wimbledonin voiton kera oli uran toinen Serena Slam tosiasia. Myös US Openin piti olla Serenan näytöstä, erityisesti kun Victoria Azarenka kärsi loukkaantumisista ja Sharapova joutui jättämään koko turnauksen välistä. Turnaus etenikin kohtalaisesti kohti tavoitettaan välierään saakka, sitten mureni haaveet varsinaisesta Grand Slamista, eli kaikkien neljän suurturnauksen voitosta saman kalenterivuoden aikana. Nämä voittohaaveet murensi yhdessä Serenalle sattunut huono päivä, mutta päinvastoin turnaukseen rankingin 40:nnen huonommalta puolelta lähteneen Italian Roberta Vincin elämänsä ottelu. Serena syötti hyvin, mutta pelissä oli muuten hurjia vaikeuksia, sellaisia mitä harvoin on nähty, vaikka Serenan pelit eivät aina helpoimman kautta etenekään. Vinci meni finaaliin ja Serena koko loppukauden kestäneelle tauolle.

Vuoden 2016 alku oli arvoitus edellissyksyn jäljiltä ja loukkaantumisetkin muistuttivat jälleen polvikipujen kanssa. Australian avoimista alkoi sen 22:nnen Grand Slam-voiton metsästys, joka etenikin loistavasti aina finaaliin saakka. Serena ei antanut erääkään siihen mennessä, mutta kuten kävi US Openissakin, niin nyt pikkuisen vastaavasti vuorostaan finaalissa. Verkon toisella puolella pelannut Kerber aiheutti hurjalla taistelullaan Serenalle todellisia ongelmia, jotka siivittivät lopulta Saksan puolalaisen voittoon kolmessa erässä. Lisää vaikeuksia oli luvassa keväällä, kun Indian Wellsin finaali päättyi selvästi Azarenkalle ja kotiturnaus Miamissa Svetlana Kuznetsova vastaan jo aiemmassa vaiheessa. Serena piti tämän jälkeen pidemmän tauon ja haki tuntumaa massakenttiin Rooman turnauksella, jossa nähtiin jälleen erittäin hyviä otteita. Ranskan avoimeen tennisturnaukseen Serena lähti odotetusti suurimpana suosikkina ja etenikin finaaliin saakka useamman vaikean ottelun jälkeen. Tällä kertaa 22:nnelle GS-voitolle sai jättää hyvästit tappio Espanjan Garbine Muguruzaa vastaan.

Wimbledonista se 22:s sitten osui kohdalleen ja tämä luku tasoitti voitot Steffi Grafin kanssa. Serena ei osallistunut vähemmän yllättäen yhteenkään turnaukseen ennen Wimbledonia, mutta Lontoossa hänen pelilliset aseensa todella toimivatkin jättäen kaikki matkan varrelle osuneet vastustajat ilman ainoatakaan erävoittoa. Lisäksi mikä olikaan parempi tapa päättää turnaus, kuin voittaa Kerber finaalissa muistaen samalla mitä tapahtui puoli vuotta aiemmin Melbournessa. Wimbledonissa Serena juhli voittoa myös nelinpelin puolella yhdessä Venus-siskonsa kanssa neljän vuoden tauon jälkeen.

Nyt ollaan elokuun lopulla 2016 ja ehkäpä vain muutaman tunnin päästä siitä, kun ranking ykkönen tulee vaihtumaan 183 viikon jälkeen romuttaen samalla Serenan haaveet Steffi Grafin lyömisestä myös tässä kategoriassa. Graf vietti parhaimmillaan 186 viikkoa yhtä mittaisesti listan ykkösenä, joten ero jää hyvin hyvin pieneksi, jos valta vaihtuu tänään Kerberin taistellessa Tshekin Karolina Pliskovaa vastaan finaalissa.

On jopa todennäköistä, että tämä mahdollinen muutos ei tule olemaan pitkäaikainen. Asiat voivat palata “päiväjärjestykseen” jopa US Openin jälkeen tai viimeistään sen jälkeen, mikäli Serena ei jätä loppukautta pelaamatta viime vuoden tapaan. Varmaa on se, että niin rankingin ykköspaikasta kuin 23:nnesta Grand Slam-voitostakin tulee kova kamppailu reilun viikon päästä alkavassa US Openissa, johon pureudumme ennakon kanssa myöhemmin tulevalla viikolla.

Kerber – Pliskova

Tähän illan finaaliin Kerber lähtee ylivoimaisena suosikkina. Pliskovan vahvuudet piilevät hurjassa syötössä ja kovassa kämmenessä, mutta Kerber taas voi omilla vahvuuksillaan tehdä tylyä jälkeä Pliskovan hitautta ja virheherkkyyttä hyödyntäen. Pliskovan täytyy yrittää vain pitää omien syöttövuorojen pisteet mahdollisimman lyhyinä ja päästä käsiksi Kerberin kohtalaisen heikkoon syöttöön. Tshekin Premier-turnausten finaalisaldo on tähän saakka tyly 0-4 ja vaatii suoranaisen ihmeen, että luku ei kasva tämän illan jälkeen oikealla puolella saraketta, mutta pidetään mielessä, että helppo ottelu tämä ei tule olemaan Kerberillekaan, sillä paineet ovat varmasti valtaisat.

Muuta

Mikäli Kerber on uuden WTA-listan päivittyessä uusi rankingin ykkönen on hän nykypelaajista kahdeksas joka siihen saavutukseen pystyy. Muut ovat Serena, Venus Williams, Victoria Azarenka, Ana Ivanovic, Jelena Jankovic, Caroline Wozniacki ja Sharapova. Ehkä hieman yllättäenkin esimerkiksi Petra Kvitova ja Svetlana Kuznetsova eivät ole ykköseksi koskaan yltäneet.

 

 

Sinun täytyy kirjautua kommentoidaksesi. Kirjaudu